Пастеризація молока в домашніх умовах
Молоко можна пастеризувати як тільки воно, після доїння і проціджування, охолоне до кімнатної температури.
Якщо будете пастеризувати вечірнє молоко вранці, то його обов'язково треба зберігати у холодильнику!
Бажано налити молоко в широку каструлю і на самому великому вогні, при постійному помішуванні, нагріти до температури 66-68*С , відразу ЗНЯТИ з плити і поставити в холодне місце або в миску з холодною водою.
Після того як молоко охолоне до кімнатної температури, обов'язково поставте каструлю в холодильник!
Максимально допустимий час зберігання пастеризованого молока перед приготуванням сиру – 24 год – виключно в холодильнику та в закритій тарі. І тоді краще нагрівати молоко до +70*С.
Якщо молоко Ви перероблятимете відразу після остигання, то можлива щадна пастеризація до температури +60*С.
Максимально допустима температура пастеризації в домашніх умовах +70 * С, але в такому випадку молоко краще остудити дуже швидко! (у мисці з льодом, взимку на вулиці...)
Якщо пастеризоване молоко, при виготовленні сиру, погано згортається ферментом, дає слабкий, надмірно м'який згусток, який погано "віддає" сироватку (це залежить від властивостей білка конкретного молока і буває рідко), то наступного разу додайте хлористий кальцій.
Хлористий кальцій (Хлорид кальцію (Calcium Chloride, CaCl 2)) - Ви можете замовити у нас. Це буде хлористий кальцій найвищої якості, стерильний та безпечний! Який не надасть гіркоти сиру.
Чим більше хлористого кальцію, тим щільніший отримаєте згусток.
Обов'язково! потрібну кількість хлористого кальцію наливаємо в охолоджену кип'ячену воду (20-30мл) і тільки потім вливаємо в молоко - після закваски, АЛЕ до внесення ферменту!
На ферментацію пастеризованого молока витрачається більше часу, в середньому 1-1,5 години (не забувайте протягом цього часу зберігати температуру молока! - в охолонувшому молоці фермент не працює!)
Щільність згустку, час його утворення в пастеризованому молоці – залежить від властивостей молока, з яким Ви працюєте.
!не плутаємо домашнє пастеризоване молоко з магазинним пастеризованим молоком! - воно зазвичай не сиропридатне. З цього молока можна готувати лише кисломолочні продукти та йогуртовий сир ЛЯБАН.
- Приготування Молодих сирів (Бринза, Адигейський, Осетинський, Моцарелла молода)Найпростіші сири, на одному ферменті без заквасок, з сирого молока. Це те, з чого потрібно починати своє знайомство з сироварінням!Повна версія статті