Кошик
2150 відгуків
Ознайомтесь як саме ми оброблюємо Ваше замовлення →Хочу знати :)
+380 (63) 533-87-33
+380 (97) 464-00-26
інтернет-магазин "ЗАКВАСОЧКА"
Кошик

Пастеризація молока в домашніх умовах

Пастеризація молока в домашніх умовах

Молоко можна пастеризувати як тільки воно, після доїння і проціджування, охолоне до кімнатної температури.

Якщо будете пастеризувати вечірнє молоко вранці, то його обов'язково треба зберігати у холодильнику!


Бажано налити молоко в широку каструлю і на самому великому вогні, при постійному помішуванні, нагріти до температури 66-68*С , відразу ЗНЯТИ з плити і поставити в холодне місце або в миску з холодною водою.
Після того як молоко охолоне до кімнатної температури, обов'язково поставте каструлю в холодильник!

Максимально допустимий час зберігання пастеризованого молока перед приготуванням сиру – 24 год – виключно в холодильнику та в закритій тарі. І тоді краще нагрівати молоко до +70*С.
Якщо молоко Ви перероблятимете відразу після остигання, то можлива щадна пастеризація до температури +60*С.
Максимально допустима температура пастеризації в домашніх умовах +70 * С, але в такому випадку молоко краще остудити дуже швидко! (у мисці з льодом, взимку на вулиці...)

Якщо пастеризоване молоко, при виготовленні сиру, погано згортається ферментом, дає слабкий, надмірно м'який згусток, який погано "віддає" сироватку (це залежить від властивостей білка конкретного молока і буває рідко), то наступного разу додайте хлористий кальцій.

Хлористий кальцій (Хлорид кальцію (Calcium Chloride, CaCl 2)) - Ви можете замовити у нас. Це буде хлористий кальцій найвищої якості, стерильний та безпечний! Який не надасть гіркоти сиру.
 
Чим більше хлористого кальцію, тим щільніший отримаєте згусток.
Обов'язково! потрібну кількість хлористого кальцію наливаємо в охолоджену кип'ячену воду (20-30мл) і тільки потім вливаємо в молоко - після закваски, АЛЕ до внесення ферменту!

На ферментацію пастеризованого молока витрачається більше часу, в середньому 1-1,5 години (не забувайте протягом цього часу зберігати температуру молока! - в охолонувшому молоці фермент не працює!)
Щільність згустку, час його утворення в пастеризованому молоці – залежить від властивостей молока, з яким Ви працюєте.

!не плутаємо домашнє пастеризоване молоко з магазинним пастеризованим молоком! - воно зазвичай не сиропридатне. З цього молока можна готувати лише кисломолочні продукти та йогуртовий сир ЛЯБАН.

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner